DDOP pályázat

 
Elkezdődhet a komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszer kialakítása a Pannon Volánnál
 
2011. november 24-én délelőtt projektnyitó sajtótájékoztató keretében dr. Horváth Zoltán, a Pannon Volán vezérigazgatója és Blénessy László, a Daten-Kontor Kft. ügyvezető igazgatója aláírták azt a szerződést, amelyet követően a pécsi székhelyű autóbusz-társaságnál elkezdődhet az utóbbi évek legnagyobb szabású fejlesztése, a komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszer kialakítása.
 
A Pannon Volán Autóbusz-közlekedési Zrt. sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Program támogatási alapjához. "A Pannon Volán Zrt. szolgáltatási színvonalának erősítése és az utastájékoztatás fejlesztése" című pályázata 656,5 millió forint támogatásban részesült. A projekt teljes költsége megközelíti a 829 millió forintot, a különbözetet, a 172,5 millió forintot a társaság saját forrásból fedezi. Az autóbusz-közlekedési társaság a pályázatában olyan rendszerkoncepciót dolgozott ki, amelynek megvalósulásával a szolgáltatást igénybe vevő utasok számára egyértelműen és kimutathatóan javul a szolgáltatás színvonala. A fejlesztés célja egy komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszer bevezetése, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása. A megvalósuló utaskiszolgálás része a dinamikus utastájékoztatás, az e-ticketing rendszer, a fedélzeti számítógép és forgalomirányítási modul.
 
A dinamikus utastájákoztatás keretében a Pécsi Autóbusz-állomáson 24 kétoldalas, LCD kijelzős információs táblát helyeznek el, a váróterembe egy-egy központi vizuáltábla kerül, amelyek jelzik a meghatározott intervallumban induló és érkező autóbuszjáratokat, s létrejön az audiovizuális utastájékoztatási központ. Ugyancsak a dinamikus utastájékoztatás részei lesznek az egyéb digitális eszközök - tájékoztató monitorok, piktogramok, feliratok -, s a hangosítás fejlesztése.
 
A Pannon Volán Zrt. autóbuszain fedélzeti utastájékoztatás valósul meg: 230 darab front- (a szélvédőnél) és oldalkijelző, valamint a buszok utastereibe 300 beltéri kijelző tábla kerül. A társaság valamennyi helyközi menetrend szerinti, azaz 310 autóbuszába fedélzeti számítógépet - amelyek menetjegy- és bérletkiadó, valamint chipkártyás rendszert üzemeltető eszközök is lehetnek -, s ugyanennyi kártyakezelőt, valamint fedélzeti GPS és kommunikációs eszközt helyeznek el.
 
Az E-ticketing rendszer részeként 30 ezer előperszonalizált, szabványos, érintésmentes chipkártya kerül forgalomba, egy feltöltő automatát helyeznek el a Pécsi Autóbusz-állomáson, kialakítják a tranzakció-kezelő központot, s továbbfejlesztik a jelenlegi jegy- és bérlet elővételi rendszert. A projekt keretében új forgalomirányító rendszer, s a szükséges háttér- és alrendszerek jönnek létre.
 
A társaság a Nemzeti Egységes Kártyarendszer koncepciójához igazodva készítette el a pályázatát, ezt követően kerülhetett sor a közbeszerzés kiírására, amelynek eredményhirdetése október 26-án megtörtént. A Pannon Volán Zrt. szolgáltatási színvonalának erősítése és az utastájékoztatás fejlesztése" című pályázat nyertese a budapesti székhelyű Daten-Kontor Számítástechnikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. lett.